Ygeman vägrar uppge sitt hackeralias

Anders Ygeman (S) om partiledarposten och hackerbakgrunden

Publicerad 2019-01-24

För ett och ett halvt år sedan tvingades Anders Ygeman avgå som inrikesminister i samband med Transportstyrelsens it-skandal.

Nu är han tillbaka som energi- och digitaliseringsminister.

– Vi pratade inte om nån comeback när jag avgick. Det kom för en vecka sedan när jag fick frågan, säger Anders Ygeman under sitt besök hos Aftonbladet Morgon.

Morgonen till ära var det en minister som hade väldigt nära till skratt som gästade Aftonbladet. Först av allt gjorde han klart att det inte var någon självklarhet att det var just politik Anders Ygeman skulle fortsätta att ägna sig åt.

– Jag är sugen på många saker och hade kunnat tänka mig att göra annat, men det är en unik position. Man får både utöva stort inflytande på Sveriges framtid och träffa mycket spännande människor.

Anders Ygeman med ministerkollegorna.

Samtidigt medger han att han inte blev särskilt chockad när han fick frågan om en ny ministerpost.

– Jag blev inte förvånad. Jag hade varit väldigt aktiv under valrörelsen, så det låg i farans riktning, säger Anders Ygeman och skrattar lite.

Bakgrund som hacker

Det få vet är att Ygeman sedan länge varit en del av den digitala världen. För många år sedan, på Commodore 64-tiden, var han till och med hacker. När Aftonbladet Morgon tar upp saken sätter Ygeman kaffet i halsen.

– Jag drev en klubb och gav ut en tidning som vi kallade Hacker.

Vilket hacker-alias han hade vägrar han dock att uppge. Frågan gör honom lite nervös.

– Jag, jag, jag, nej... jag hade inget sånt, säger han och brister ut i skratt.

I sin nya roll som energiminister har Ygeman ansvar för beredskapsmyndigheten Svenska kraftnät. Där har det nyligen avslöjats flera allvarliga säkerhetsbrister, en del menar att det getingbo som han nu måste ge sig in i påminner om det på Transportstyrelsen.

– Jag tror egentligen inte att det finns så många likheter, men det är naturligtvis en graverande historia. Nu har ju myndigheten anmält det här till till Säpo och nu överväger man ett tillsynsärende. På myndigheten har man också gjort en upphandling om att göra en internkontroll, säger Ygeman.

Att lösa kriser ser han som en naturlig del av att vara minister.

– Det klart att det hade varit bättre om det inte hade funnits några problem på myndigheten, samtidigt är det en typ av ärende man måste räkna med att få som minister. Jag hade kunnat få det oavsett vilket område jag var minister för.

En stor fråga för Socialdemokraterna är vem som ska ta över partiledarrollen efter Stefan Löfven. Och när. En del viskar om att det kommer att ske mitt under mandatperioden, andra tror att det blir först inför nästa val.

”Kvinnor får tuffare kritik”

Klart är i alla fall att Anders Ygeman och Magdalena Andersson är de i särklass hetaste namnen till posten. När Ygeman får frågan om vem han tror är den troligaste kandidaten lyfter han, den feministiska regeringen trogen, frågan till en högre nivå. Det är ett tappert försök att ducka frågan genom att byta ämne.

– Jag tycker att Magdalena Andersson är jätteduktig. Det är mitt svar på den frågan, säger Ygeman och fortsätter:

– Både Magdalena och några av de andra kvinnorna i regeringen är underskattade. Det är lättare att berömma män i den politiska debatten. Det ser man inte minst i kritiken mot Annie Lööf. Hon är jäkligt duktig och rapp, men får en annan form av, och tuffare, kritik än vad vi män får, avslutar Ygeman.